Activitatea 1 - "Bestiarul"

Cartea medievală a bestiilor, sau Bestiarul, este acel text popular din Evul Mediu, asemănător unei enciclopedii în care erau reprezentate animale fantastice, păsări Phoenix, unicorni, dragoni sau centauri. Cei mai mulți dintre copii știu despre aceste creaturi din cultura modernă, mai ales filmul Harry Potter. Această activitate este o ocazie să afle adevărata istorie a animalelor fantastice, toate acestea într-un mod distractiv și interactiv.


În ce constă activitatea Bestiarului?

Scopul ei este realizarea unui animal fantastic, după modelul celor din Bestiar.

Ce fel de activitate este?

Această activitate este una de echipă, dar și cu elemente lucrate individual.

Cum se desfășoară?

Copiii vor afla de la profesorul îndrumător informații despre Bestiar și vor vedea câteva imagini cu animalele ilustrate în manuscrisele medievale. Apoi, fiecare echipă va imagina un singur animal, iar fiecare membru al echipei își va alege o parte anatomică pe care să o realizele (ochi, corp, picioare, coada, aripi, coarne, urechi, cioc,...). Copiii vor lucra individual, fiecare partea lui.

Participanții au libertatea să își aleagă ce culori folosesc, dar și materiale (creioane colorate, creioane de ceară, carioci, acuarele, tempera,...).

După ce sunt terminate, lucrările (părțile anatomice) se decupează, apoi în echipă se asamblează toate părțile animalului pe o coală A3. Fundalul se lasă alb. În această parte a activității, echipa trebuie să colaboreze astfel încât să decidă detaliile finale, pozițiile exacte ale părților componente și numele animalului. (Variantă – să spună și ce superputeri are?).

Astfel elevii vor afla că animalele fantastice nu au apărut odată cu filmul Harry Potter și că ele au o istorie lungă. Fiecare elev va contribui cu ceva individual la o lucrare colectivă. Asamblarea (forma finală) și numele vor fi decise în echipă, deci este și un exercițiu de comunicare, ...poate un mic brainstorming.

Materiale suport

O introducere în Bestiar, Cartea Bestiilor din lumea medievală

Bestiarul


Pe baza articolului, cadrul didactic îndrumător va selecta doar informațiile potrivite pentru vârsta elevilor din echipă și relevante pentru proiect, la fel și în cazul imaginilor (*conținutul care descrie sau arată imagini violente și/sau sângeroase va fi evitat).Termen limită pentru trimiterea lucrării: 5 aprilie 2022